Penaja Utama Muzikal Gamat 2 @ MaTiC

TIGA DIVA GAMAT 2!

TIGA DIVA GAMAT 2!
Ketua Obor-Obor Yang Jahat, Ketua Buntal Yang Gatal dan Ibu Gamat Yang Gila!

Tawaran Istimewa 22 Mac 2010, Harga RM22, Sebanyak 22 tiket

Sebagai penghargaan kepada sokongan anda, pihak produksi menawarkan 22 tiket dengan harga RM22 (tiket sahaja) sempena 22 Mac 2010, iaitu persembahan terakhir Muzikal Gamat2. Kepada yang berminat sila hubungi 017-8716060 / 012-2977220 atau dapatkan tiket anda di kaunter tiket Muzikal Gamat di MaTiC (Jalan Ampang KL) sekarang.

TAWARAN TIKET HARGA ISTIMEWA HEALWELL

Berita Baik!! Healwell Pharmaceuticals Sdn. Bhd menawarkan tiket Muzikal Gamat2 dengan harga RM35 bagi persembahan 14, 15, 16, 17, 18 & 21 Mac 2010, 8.30pm, anda boleh mendapatkan tiket tersebut di House of Healin
1) Giant Kelana Jaya (016-660 4025)
2) Section 14, Petaling Jaya (03-7960 7355)
3) Jalan Kartunis, Glenmarie, Shah Alam (03-5569 4281)

Pakej RM35 istimewa ini termasuk dengan buku program, jamuan ringan (supper) & sesi berjumpa dengan artis.

Cepat! Hanya 100 tiket ditawarkan untuk setiap malam. Maklumat lanjut, sila hubungi: 017-378 5333 (Hazri)

Pengumuman

Kepada peminat Ziana Zain, Ziana tidak dapat berlakon pada 13 & 15 Mac 2010, 8.30pm & persembahan matinee (3pm). Tak usah sedih, Ziana tetap akan bersama kita semua pada tarikh-tarikh yang lain (12, 14, 16 - 22 Mac, 8.30pm). Cepat-cepat dapatkan tiket kalau ingin melihat gaya obor2 vogue Ziana tu.

Ibu Gamat Amy Mastura & Ketua Buntal Misha Omar tetap akan menemui para penonton pada setiap persembahan. Marilah cepat2 dapatkan tiket anda

Friday, January 29, 2010

'Muzikal Gamat' Kembali Lagi!


http://mstar.com.my/hiburan/cerita.asp?file=/2010/1/23/mstar_hiburan/20100122182502&sec=mstar_hiburan

Sabtu Januari 23, 2010
SELEPAS dipentaskan pada tahun lalu di Istana Budaya, Kuala Lumpur, kali ini teater Muzikal Gamat kembali menemui penggemar teater tanah air pada 12 hingga 22 Mac depan di Auditorium Pusat Pelancongan Malaysia (MATIC), Kuala Lumpur.

Muzikal terbitan CTRA Production ini turut mendapat kerjasama MATIC, ASWARA dan Istana Budaya dengan tajaan Healwell Pharmaceuticals Sdn. Bhd.

Di bawah terbitan Siti Rohayah Atan, karya sepenuhnya oleh Zaifri Husin itu masih mengekalkan barisan pelakon seperti Amy Mastura, Natasha Hudson, Zuhairi Ibrahim, Aidil Solehin Marhalim, Anith Aqila Sulaiman, Nur Syahida Marzuki, Sarah Erwin, Eewen Teoh, Grace Yeoh dan ramai lagi.

Muzikal Gamat musim pertama menjadi teater pertama di Malaysia yang mengambil dasar lautan sebagai latarnya. Ia juga menjadi teater pertama yang menggunakan kanak-kanak paling muda berusia tiga tahun iaitu Elhann Sairish Azrin di samping 30 kanak-kanak.

Selain itu, ia menampilkan 30 pelakon dewasa lain termasuklah Najua Nasir P.Ramlee dan Shukor Ibrahim.

Menurut Siti Rohayah atau mesra dengan sapaan Kak Roy: “Muzikal Gamat ini dipentaskan atas kesedaran kami bahawa sesungguhnya bumi dan laut semakin `sakit’ angkara perbuatan keji manusia.

“Sifat materialistik yang bersarang di jiwa manusia yang semakin rakus menjadikan dunia ini sebagai mangsa.

“Makanya, dunia semakin nazak dan akan mati bila-bila masa sedangkan jangka hayatnya boleh dipanjangkan jika sikap jahat itu boleh dihindari.”

Tambahnya, mereka mengerjakan teater muzikal ini dengan niat untuk sama-sama berfikir untuk menjadi untuk menjadi makhluk yang bersopan dan berbudi bahasa kepada alam ini.

“Kami mencari penaja yang mempunyai kesedaran untuk sama-sama berjuang ke arah ini. Alhamdulillah, Healwell Pharmaceuticals Sdn. Bhd. di bawah kepimpinan Datuk Prof. Hassan Yaakub telah menyambut huluran tangan kami dan menjadi penaja utama persembahan ini,” beritahunya lagi menerusi kenyataan media.

Gamat mengisahkan tentang kehidupan di dalam laut yang dipenuhi pelbagai kisah suka dan duka. Ia dihuni oleh pelbagai kehidupan laut, ada yang baik dan ada yang jahat. Ini termasuklah Gamat, Ketam, Tapak Sulaiman, Kurita, Obor-Obor, Baracuda, Kuda Laut, Sotong, Landak Laut, Umang-Umang dan Ikan Todak.

Ibu dan Bapa Gamat mahu menolong Profesor membuat penyelidikan tentang gamat dan menyuruh anaknya Mat duduk di rumah tetapi Mat merasa bosan. Mat telah keluar berjalan-jalan dan bertemu dengan Ketam Bunga, Ketam Batu dan Tapak Sulaiman.

Di Karang Puaka, Kurita yang sedang menderita kesakitan kesan toksid. Kurita mengarahkan Obor-Obor menangkap Ibu Gamat supaya dapat mengubati penyakitnya. Obor-Obor telah tersalah menangkap Mat yang disangkanya Ibu Gamat.

Ibu Gamat yang menyedari kehilangan anaknya telah berjumpa dengan Buntal (Polis Laut). Mereka berbincang dan berjumpa dengan Mahatahu (Belut Laut) yang memberi petunjuk kepada Ibu Gamat bagaimana untuk menemui anaknya.

Ketika dalam perjalanan mencari inilah pelbagai peristiwa terjadi dan disaksikan oleh Ibu Gamat. Ini termasuklah banyak hidupan laut yang sakit akibat laut telah tercemar. Ibu Gamat mengubati mereka dengan menggunakan produk gamat ramuan Profesor Gamat.

Akhirnya, Mat berjaya ditemui. Kurita dan Obor-Obor telah ditangkap dan dibawa ke muka pengadilan. Mereka mengaku bersalah dan dikenakan hukuman membersihkan Taman Laut. Mereka juga berjanji tidak akan mengganggu penghuni laut lagi.

Menurut ensiklopedia bebas bahasa Melayu, Gamat atau Timun Laut (sea-cucumber) ialah sejenis haiwan yang hidup di dasar laut dalam kelas Holothuroidea. Ia tidak mempunyai anggota yang menjulur keluar dan lebih berbentuk timun. Justeru itu, ia dikenali sebagai timun laut di sesetengah tempat.

Gamat juga dijadikan sebagai minyak ubat, disebabkan ketahanannya yang mampu hidup walaupun dipotong dua, oleh itu dijadikan sebagai ubat bagi merawat luka dan untuk cepat sembuh selepas pembedahan dalam perubatan Melayu.

Bagi yang berminat, boleh dapatkan tiket berharga RM22 (3 petang) dan RM50 (8.30 petang).

Keterangan lanjut hubungi 03-61866592 atau layari www.muzikalgamat.blogspot.com

No comments:

Post a Comment